• Hem
  • Undersökning vi...
Vänsterpartiet

Undersökning vinstuttag i välfärden

Vi gjorde en undersökning på vår Facebooksida om vad människor tycker om vinstuttagen av skattemedel som sker av privata välfärdsföretag. Här är resultatet och svaren.
poll

Vi gjorde en undersökning på vår Facebooksida om vad människor tycker om vinstuttagen av skattemedel som sker av privata välfärdsföretag. Här är resultatet och svaren.

Privata alternativ i välfärden är tyvärr ett nödvändigt ont. De avlastar ansträngda kommuner och kan vara en resurs. Att vara företagare ska kunna löna sig men när det kommer till företag i välfärden så ska det inte kunna spara på just välfärden för att kunna maximera vinsten! Därför ska det begränsas så att det läggs in mer pengar på att förbättra verksamheten och sen en möjligt till en liten vinst som morot för att hålla de seriösa aktörerna kvar och sålla ut de oseriösa som bara vill ha maximalt med vinst.

Idag går flera miljarder av det vi betalar i skatt för välfärd till privata vinster. Detta tycker jag är fel. Skattepengar ska gå till den verksamhet de är avsedda för och överskott ska återinvesteras i verksamheten och inte till riskkapitalbolag. Istället för omtanke om eleverna och de äldre blir det jakten på pengar som styr.Välfärden ska vara till för alla, och inte göda redan rika och giriga kapitalister.

Våra gemensamma skattepengar, öronmärkta till vår välfärd, ska oavkortat gå till vår gemensamma välfärd!

Jag tror att en viss procent är berättigad pga att de som öppnar eget även har satsat medel på uppbyggnad av företaget och dessa pengar vill man nog ha igen.

En väldigt låg procent typ 2% vore lämpligt så att det inte blir ännu större intresse av ”lycksökare”, räcker mer än väl som det är nu.

Ingen ska kunna sko sig på att människor är utsatta. Finns det vinster finns det också motivation att upprätthålla människors dåliga mående.

Jag blir mer och mer övertygad om att det bästa är ett totalstopp gällande vinstuttag och då menar jag allt förutom de omkostnader som blir för själva driften. Jag blir mer och mer upprörd över att vi via skattsedeln skall betala en privat sektor för att konkurrera ut vår gemensamma, den offentliga. Det säger sig självt att det inte blir billigare i längden!

Krossa kapitalismen

Som det ser ut nu krävs vinstuttag. Det förekommer även i kommunala skolor. Höga hyror för skolor för att inte det kommunala fastighetsföretaget ska gå med förlust. Kommuner och landsting flyttar pengar för att täcka upp andra verksamheter. Vinstuttag handlar inte bara om privata aktörer.
Skattemedeln ska gå tillbaka till verksamheten, om det mot förmodan skulle bli vinst

Mina skattepengar ska gå till vård omsorg och skolan och inte i fickorna på redan välgödda kapitalister

Gemenensamma resurser för gemensamma ändamål är en gyllene regel. Om du bryter det kan du inte längre försvara det moraliskt. Varför ska andra få vinst på bekostnad av min trygghet och mina skattepengar?

Pinpointa de företag som ger dålig kvalite, stoppa de företag helt istället om de inte sköter sig. Justera även eventuellt vad vinsten ska få användas till. Att förbjuda vinst kommer minska valfriheten. Ska man även förbjuda de företag som använder vinsten till att förbättra verksamheten? Vänsterns förslag om att förbjuda vinst är generaliserande och populistiskt, ett till synes enkelt svar på en mer komplex fråga.

Bättre att reglera dem med kvalitetskrav och bra upphandlingar. Finns jäkligt många kommuner som uppenbarligen inte kan driva sina verksamheter och då är det bättre att kunniga kloka entreprenörer gör detta. Som har glädje och bryr sig om vad de håller på med och självklart kämpar för att kanske få ut lite extra som kan läggas på utveckling

Alla skattemedel skall gå oblommerat till Skolverksamhet.

Självklart ska man få göra vinst så länge man sköter det man ska! Inget snack om det!

All välfärd är i grunden myndighetsutövning och sådan ska skötas av myndigheter. Jag vill gå längre – vi ska inte ha några privata välfärdsbolag överhuvudtaget.

Konkurans är bra

För att våra gemensamma pengar ska inte göra rika individer rikare.

Tycker att Ingemar Reepallus utredning är högst rimligt,i linje med mina önskningar.

Vi Elever känner att det blir mer konkurrens om oss och alla skolor ger oss den hjälp vi behöver och mer!

Det är inte rätt att gör vinst på utsatta människor, och det leder alldeles för lätt till besparingar på just dessa utsatta människor.

Låt oss ha en trygg och säker välfärd.

Det är helt befängt att kunna tjäna pengar på det som alla ska ha rätt till.

Mina pengar som jag avsätter till vård, omsorg och utbildning ska gå till vård, omsorg och utbildning.

Så länge kvaliteten upprätthålls är det väl bara bra att de som har investerat får tillbaka sina pengar. Gärna med råge.

Ska vi ha ett välfärdssamhälle ska skattepengar gå till medborgarna, i det här fallet eleverna eller patienterna. Vinster kan man göra på annan verksamhet.

Känns dumt att gå och nalla på kakan när andra behöver den mer

Finns verkligen inga nackdelar

Välfärden finns ej för att man ska tjäna pengar. Den finns för hjälp och stöd.

Jag tycker vi ska förbjuda underskott i offentligt driven verksamhet. Och fokusera på att priset per enhet blir satt på rätt nivå. Att skattekrona per operation eller per elev blir rätt. För övrigt så bör inte målare som målar väggarna i skolans lokaler få göra vinst, och fabrikerna som säljer bilarna som hemtjänspersonalen åker runt i.

Vi jobbar och betalar skatt för att bekosta skola, vård och omsorg INTE för att några lycksökare ska få miljoner i aktieutdelning för ”ett bra jobb”. Vi som INTE plockar ut miljoner utför ett bättre jobb, eftersom skatten vi betalar inte kommer tillbaka i egen ficka mångdubblat, utan går till våra mor- och farföräldrar på vårdboenden, våra barn i skolan och alla i vården. Går inte pengarna dit de är avsedda kan vi lika gärna strunta i att betala skatt, och varifrån ska då aktiemiljonerna komma ifrån?

Kommunal/Statlig verksamhet är så mycket sämre och skulle de vara av bra kvalité skulle det inte finnas nån marknad. Nu lyckas de privata bedriva verksamheten till en bättre kvalité samt lägre kostnad vilket resulterar vinst som beskattas och kan föras tillbaka till systemet så jag är fruktansvärt tacksam för det!

Sålänge kvalitén är bra är det bara positivt med monetära incitament

Skattesubventionerade verksamheter ska aldrig generera vinst. Då kan ju i så fall skatteuttaget minska motsvarande. Solidaritet.

Det viktiga är att ha en bra och fungerande välfärd, om de som vågar satsa och gör ett bra jobb inom området tjänar pengar så är jag den första att gratulera. Avundsjuka och rikedomsbekämpning är inte min grej… Om någon dessutom kan skapa en bra välfärd med hög vinst visar ju det bara vilken potential till besparing kommuner och landsting har och hur dåligt vissa verksamheter fungerar.

Bolagen borde inte kunna ta någon vinst alls eftersom alla skattepengar ska gå till alla samhällens möjligheter, tänker på elever, äldre, arbetslösa osv. Kanske dags för folket att begära deklaration från staten så folk ser hur mycket av deras skattepengar gått till vinster i välfärden.

Tragiskt att det behövs. De som har mycket vill alltid roffa åt sig mer. Jag som anställd hanterar skattepengar genom ett privat bolag varje dag och ser till att varje krona hanteras på bästa sätt. Stolt över mitt jobb

Skattepengar ska gå till att upprätthålla vårt samhällssystem med utbildning, vård, äldrevård, infrastruktur och så vidare. Inte som lönecheckar åt företag som livnär sig på att vårt system har sprickor.

Så länge det inte finns tillräckligt många kommunala alternativ så tycker jag dom privata ska få ta ut en minimal vinst för att motivera sin verksamhet.
Det bästa vore dock om välfärden helt baserades på kommunalt/statligt driven verksamhet.

Självklart ska man bli belönad om man tar tillfället i akt och skapar en skola lika bra eller ganska enkelt bättre än den kommunala skolan.

Inga bidrag till överklassen.

Dela den här sidan:

Kopiera länk