• Hem
  • 2000 kr mer i m...
Nyheter

2000 kr mer i månaden för välfärdens arbetare

Vänsterpartiet Falun höjer nu rösten för att det behöver göras krafttag i lönepolitiken. Det går inte längre att ducka för att politiken har en avgörande roll för lönesättning och löneutveckling i offentligt drivna verksamheter. Det är politiken som sätter de ekonomiska ramarna som förhandlarna på arbetsgivarsidan har att förhålla sig till. 

 

Politiken har alltför länge flytt från sitt lönepolitiska ansvar, men flyktens tid är förbi. Utan välfärden havererar samhället. Det gör att välfärdsarbetarna är några av samhällets mest värdefulla resurser. Därför går det inte an att en undersköterska i snitt har 7000 kr mindre i lön per månad än vad en snickare eller industriarbetare med likvärdiga utbildningskrav, har i lön. Med det sagt, menar vi inte att vare sig snickaren eller industriarbetaren har för hög lön, utan vi konstaterar bara att välfärdsarbetaren i de offentligas tjänst är skamligt underbetalda. 

 

Därför ikläder vi oss nu ledartröjan för en aktiv lönepolitik som pekar på att 2023 genomför Falun en lönepolitisk satsning och höjer lönerna för personal inom vård, skola och omsorg med 2000 kr/månaden utöver ordinarie löneökning.

 

Lönesatsningen kostar Falu Kommun 92,5 miljoner och det finansierar vi genom att höja skatten med 66 öre. Till priset av 198 kr för den som tjänar 30 000 kr/månaden kan vi ta ett första steg för mer rättvisa och jämlika löner och faktiskt i lön värdera välfärdens arbete, inte bara med ord och applåder.  

Dela den här sidan:

Kopiera länk