Rapport kommunfullmäktige maj

Torsdagen den 12 maj 2016

§ 4-5 Årsredovisning av 2015 och frågan om beviljad ansvarsfrihet. Vi yrkade på att bevilja ansvarsfrihet men med anmärkning. Motivering och anmärkning:

“Kommunen når endast 35% av sina verksamhetsmål och det redovisade överskottet om 104, 8 Mkr, vilket är 41,9 Mkr mer än budgeterat, vittnar om ekonomiska underprioriteringar.”

Majoriteten avslog vår förslag om anmärkning.

§ 7 Begäran om utökad investeringsram för 2016. Eftersom inte alla 2015 års investeringar hunnit bli klara begär fullmäktige att få flytta över det som inte har förbrukats av 2015 års beslutade nivå till 2016. I princip är det så varje år. Kommunen mäktar inte med att slutföra alla de projekt som sats igång och ibland sker förseningar. Vi påtalade att det var dags med den översyn som tidigare nämnt att man ska ge projektbudgetar som löper över hela projekttiden oavsett om det blir ett årsbryt eller inte. Risken är annars att investeringsprojekt stryps eller bantas ner och kan bli mindre funktionella, eftersom fullmäktigeledamöterna ofta inte har helhetsbilden, utan grovyxar i ekonomiska beslut.

§ 8 Aatagande om ny ekonomisk styrmodell.
Vi påpekade att det fanns mycket bra med den nya styrmodellen, men yrkade på att avsnittet om interndebitering skulle bort. Vi debatterade och argumenterade för interndebiteringens många dåliga effekter för en offentlig styrd verksamhet och påpekade att ha detta ekonomiska styrsystem gör det omöjligt för vänsterpartiet att ställa sig bakom styrmodellen.

Fullmäktige avslog vårt förändringsförslag.

§ 13 Antagande av alternativa beslutsförslag. Det låg på förslag från Val och demokratinämnden att fullmäktige skulle begränsa motion och medborgarförslagssvar till antingen bifall eller avslag och att man tydligare skulle motivera sitt beslut. Förslaget var att möjligheten “besvarad” skulle tas bort. Vi argumenterade för bifall på val och demokratinämndens förslag eftersom det ofta debatteras kring motioner som besvarats om vad majoriteten egentligen menar. Oftast används svaret besvarat istället för avslag, när det känns obekvämt att avslå. Det skulle effektivisera debatten och den skulle ha större odds att handla om sakfrågan istället för form. Majoriteten avslog förslaget.

§ 14 revidering av boendeplanen (äldromsorgen) Vi lämnade in följande tilläggsförslag att inarbetas i boendeplanen:

“Vänsterpartiet vill på sikt att boendeplanen ska anpassa sitt byggande efter en målsättning på maximalt 95% beläggning av boendeplatser. Detta för att det aldrig ska vara aktuellt med icke verkställda beslut på grund utav platsbrist. Vänsterpartiet vill även att det planläggs ett korttidsboende med minst två avdelningar med inriktning demenssjukdom och hög omvårdnad skilda för sig. Med dessa två tillägg kan Falu kommun på så sätt också uppfylla en målsättning att ingen äldre ska behöva ligga kvar på sjukhuset efter färdigbehandling. Vänsterpartiet kommer ha som en del i sitt verksamhetsmål för omvårdnadsnämnden att Falu kommun inte ska behöva infria betalningsansvar gentemot Landstinget Dalarna.”

Majoriteten avslog vårt förslag

§ 17 M, FAP & SD motion om att upplösa val och demokratinämnden.
Huvudargumentet från motionärerna var att valnämndens funktion kommit i skymundan och att Falun riskerar att stå oförberedda om det uppstår ett nyval.
Vi yrkade avslag med motiveringen att Val och demokratinämnden borde få verka en hel mandatperiod innan man omprövar dess vara eller inte vara. Dessutom så har valnämnden historiskt sett endast sammankallats när det varit dags för ett val. Deras aktivitet brukar oftast börja först under det 4:e året. Så om nämnden hittills “bara” behandlat demokratifrågor så har det inte gått ut över arbetet med en valnämnden funktioner.
Fullmäktige avslog motionen.

§ 20 Motion om att stärka reglementet i styrelse och nämnder.
Majoriteten med MP och C i spetsen valde att rikta in sig på att en sidodebatt skulle hållas, medvetet (?) valde de att misstolka förslaget på ny text till reglementen som om varje ny mening i texten var en egen ATT-sats och lyckades inledningsvis förvilla halva fullmäktige, inklisive ev lyssnare. kort kan man konstatera att majoriteten i Falu kommun inte vill att alla ledamöter ska vara lika förberedda inför möten och beslut.

De största förändringar som föreslogs var: Att handlingar som tillhör ett ärende ska vara med i föredragningslistan och att kallelsen alltid ska vara skriftlig. Detta ville man inte diskutera.

Slutsats: Majoriteten i Falun vill behålla informationsmakten och vill inte möta en förberedd oppposition. Majoriteten avslog den motion som hela oppositionen (bortsätt SD som inte tillfrågats) skrivit under.

skrivet av Patrik Liljeglöd

Dela den här sidan:

Kopiera länk