• Hem
  • Lars ohly locka...
Vänsterpartiet

Lars ohly lockade till skratt på partiledardebatten

Högeralliansen tar från de sjuka och ger till de friska

 

Det var en opposition med gott självförtroende som gick till angrepp mot fyra påtagligt pressade borgerliga partiledare under onsdagens partiledardebatt. Mot bakgrund av oppositionens jättelika opinionsövertag klingar alliansregeringens budskap allt mer ihåligt.
I en replik till statsministern lockade Lars Ohly till skratt genom att slå fast att:

– En av julens komiska höjdpunkter var när Fredrik Reinfeldt sa att "Jag går sida vid sida med folket, vars förtroende jag bär".

Lars Ohly fortsatte replikskiftet med komiska rallarsvingar och konstaterade

– Fredrik Reinfeldts regering har lärt av Marx, Groucho Marx som sa: "Vi har folket bakom oss… Långt bakom oss".

Trots det goda humöret var kritiken mot regeringen Reinfeldt allvarlig. Ohly gick i sitt huvudanförande till storms mot en regeringspolitik som gynnar rika, friska, män, samtidigt som fattiga, sjuka och kvinnor missgynnas.

Huvudanförandet fokuserade på sjukvårdspolitik och inte minst vårdval Stockholm som innebär att sjukvården skärs ned i områden där fattiga och sjuka människor bor samtidigt som pengar förs över till de områden där människor är rika och friska.

– Alliansen tar från de sjuka och ger till de friska. Jag menar att det är behoven som ska styra vården, inte vinstintresset eller efterfrågan. För att sjukvården ska bli bättre behöver den mer resurser för att anställa fler människor. Alliansen gör precis tvärtom och fryser statsbidragen till kommuner och landsting. I praktiken innebär det en nedskärning av resurserna till vården, sade Ohly.

I en replik till Mona Sahlin efterfrågade Lars Ohly gemensamt agerande för att försvara den svenska kollektivavtalsmodellen:

– Kan inte vi inom arbetarrörelsen enas om att kräva ett undantag för den svenska kollektivavtalsmodellen i EU innan Sverige godkänner Lissabonfördraget? Frågade Ohly.

Mona Sahlin hänvisade till att hon ville försöka ändra svensk lagstiftning istället.

Vad tyckte Lars Ohly om den första partiledardebatten 2008?

– Det var kul. Det känns som att vi i oppositionen har en rejäl medvind nu. Jag har sällan sett så håglösa och modstulna ministrar och partiledare som högeralliansens.

 Debatten kan ses i efterhand på riksdagens hemsida. 
 

 

Dela den här sidan:

Kopiera länk